O placă de retea e componenta hardware a unui calculator, proiectata pentru a conecta mai multe calculatoare intr-o rețea, in scopul de a comunica ȋntre ele. Alte denumiri pentru placa de retea sunt: adaptor de retea, adaptor LAN si NIC (Network Interface Card). Acestea pot fi clasificate:
placi de retea ce se monteaza intern in calculator, desktop sau laptop intr-un slot de pe placa de baza
placi de retea incorporate in placa de baza
placi de retea ce se conecteaza extern prin US
Fiecare placă de rețea are un număr de serie unic de 48 de biți numit adresă MAC, care este stocat ȋn memoria ROM de pe placa de rețea. Fiecare calculator dintr-o rețea locala trebuie să aibe o placă cu o adresă MAC unică.
Placă de rețea are o priză RJ-45 unde este conectat cablul de rețea Ethernet, si veriunile mai noi sunt dotate cu un led care să informeze utilizatorul atunci cand rețeaua este activă și dacă se transmit date prin ea. In functie de viteza de transfer sunt disponibile ȋn variante de 10/100/1000 Mb pe secundă.
Deoarece conexiunea la Internet a devenit o necesitate orice PC modern are o placa de retea. Instalarea hardware se face simplu cu ajutorul unei surubelnite in cruce. Sistemul de operare Windows asigura de obicei drivere pentru aceasta componenta a computerului. Va oferim servicii de instalare sau inlocuire placa de retea, instalare drivere Windows si sertizare cablu retea.